Bez lažnih podataka u CV-u!

bez laznih

Iako većina mladih smatra da je danas u Srbiji nezamislivo dobiti posao bez posedovanja neke jake “veze”, postoji određeni broj upornih koji su regularnim putem došli do određenog posla. Regularni put se odnosi na slanje CV-a i motivacionog pisma na dati oglas a potom i na proces selekcije kandidata, putem brojnih i iscrpnih testiranja, da bi se napokon došlo do cilja- razgovor za posao. Svi znamo da su razgovori za posao pretežno stresni, ali se treba pripremiti pre odlaska na isti i potruditi se da delujemo samouvereno, odlučno i profesionalno na samom razgovoru. Ovom prilikom ćemo navesti nekoliko korisnih saveta kojih se treba pridržavati kako tokom procesa traženja posla, tako i na samom razgovoru.

Saveti pre slanja CV-a na dati konkurs:

1. Dobro se informišite o poslovanju i politici kompanije za čiju poziciju aplicirate. Sve potrebne informacije ćete naći, kako na oficijalnom sajtu određene kompanije, tako i putem nekih prijatelja, poslovnih partnera, poznanika, seminara, radionica itd.

2. Pokušajte da sastavite CV tako da ne zvuči irealno već da bude u skladu sa vašim godinama, obrazovanjem i iskustvom. Dakle, izbegavajte laganje u biografiji, jer će ono pre ili kasnije biti razotkriveno. Ulepšajte ga sa merom i trudite se da istaknete vaše vrline i sposobnosti.

Saveti pre odlaska i na razgovoru za posao:

1. Trudite se da budete tačni, ustanite ranije i pripremite se bez stresa i žurbe.

2. Obucite se prikladno, bez upadljivih detalja i ekcentrične frizure ili šminke. (osim ako je reč o nekom poslu u sferi umetnosti, pa je doza ekscentričnosti poželjna)

3. Pokušajte da delujete fokusirano a ne unezvereno i neodlučno. Iako u sebi razmišljate da nemate jasnu sliku šta biste hteli da radite i u kojoj oblasti biste se najbolje pokazali ili niste u mogućnosti da birate, ne dajte da to bude očigledno.

4. Nemojte loše govoriti o vašem prethodnom poslodavcu. To nijedan budući poslodavac ne želi da čuje, jer zna da se i sam može naći u istoj poziciji.

5. Delujte zainteresovano, a ne pasivno. Potrudite se da i vi postavite neka logična i smislena pitanja, a ne samo da mehanički odgovarate na pitanja poslodavca.

6. Budite smireni, ali ne previše. Pokušajte da nađete neku zlatnu sredinu, da ne delujete ni previše napeto ni previše opušteno.

Ovo su samo neki od korisnih saveta, koji će vam, nadamo se, pomoći da dođete do posla. Mislite pozitivno, radite na sebi, informišite se o svemu i budite uporni.

Izvor: iSerbia.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top