CV i priprema za razgovor za posao

Iako većina mladih smatra da je danas u Srbiji nezamislivo dobiti posao bez posedovanja neke jake “veze”, postoje ponude koje omogućavaju zaposlenje regularnim putem. Regularni put se odnosi na slanje CV-a i motivacionog pisma na dati oglas a potom i na proces selekcije kandidata, putem brojnih i iscrpnih testiranja ili intervjua, da bi se napokon došlo do cilja.

Svi znamo da su razgovori za posao pretežno stresni, ali se treba pripremiti pre odlaska na isti i potruditi se da delujemo samouvereno, odlučno i profesionalno na samom razgovoru i da ukažemo poštovanje intervjueru. Ovom prilikom ćemo navesti nekoliko korisnih saveta kojih se treba pridržavati kako tokom procesa traženja posla, tako i na samom razgovoru.

Saveti pre slanja CV-a na dati konkurs:

1. Dobro se informišite o poslovanju i politici kompanije za čiju poziciju aplicirate. Sve potrebne informacije ćete naći, kako na oficijalnom sajtu određene kompanije, tako i putem nekih prijatelja, poslovnih partnera, poznanika, seminara, radionica itd.

2. Pokušajte da sastavite CV tako da ne zvuči nerealno već da bude u skladu sa vašim godinama, obrazovanjem i iskustvom. Dakle, izbegavajte laganje u biografiji, jer će ono pre ili kasnije biti razotkriveno. Trudite se da istaknete vaše vrline i sposobnosti.

Saveti pre odlaska i na razgovoru za posao:

1. Trudite se da budete tačni, ustanite ranije i pripremite se bez stresa i žurbe. Ukoliko obavljate intervju putem skajpa OBAVEZNO proverite: kakva vam je internet konekcija (ukoliko nije najbolja idite kod prijatelja ili internet kafe jer ne želite da padnete na intervjuu zbog loše konekcije), proverite da li Vam je ispravna kamera (intervjuer mora da bude siguran da razgovara sa pravim kandididatom), kakva vam je profilna slika i poruka na skype profilu, da li ne sadrži uvredljive ili ne primerene sadržaje.

2. Obucite se prikladno, bez upadljivih detalja i ekcentrične frizure ili šminke. (osim ako je reč o nekom poslu u sferi umetnosti, pa je doza ekscentričnosti poželjna)

3. Pokušajte da delujete fokusirano a ne unezvereno i neodlučno. Iako u sebi razmišljate da nemate jasnu sliku šta biste hteli da radite i u kojoj oblasti biste se najbolje pokazali ili niste u mogućnosti da birate, ne dajte da to bude očigledno.

4. Nemojte loše govoriti o vašem prethodnom poslodavcu. To nijedan budući poslodavac ne želi da čuje, jer zna da se i sam može naći u istoj poziciji.

5. Delujte zainteresovano, a ne pasivno. Potrudite se da i vi postavite neko logično i smisleno pitanje, ali tek kada intervju zvrši sa svojim pitanjima.

6. Budite smireni, ali ne previše. Pokušajte da nađete neku zlatnu sredinu, da ne delujete ni previše napeto ni previše opušteno.

Ne zaboravite, na intervjuu se ne ocenjuje samo vaše znanje već kompletno ponašanje, stav, držanje, način komunikacije i uvažavanje sagovornika, opšta kultura. Sve ovo će ući u završnu odluku da li ćete proći u naredni krug i stići do cilja ili ne!

Ovo su samo neki od korisnih saveta, koji će vam, nadamo se, pomoći da dođete do posla. Mislite pozitivno, radite na sebi, informišite se o svemu i budite uporni.

Izvor: iSerbia.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top